ΕΝΑΣ ΣΥΝΤΟΜΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ



Το 4o DaseinFest 2011 ολοκληρώθηκε και η ευχή πλέον είναι "και του χρόνου".

Ευχαριστούμε όλους τους προσκεκλημένους, τους συνεργάτες και τους φίλους που ήρθαν στις εκδηλώσεις.

Και φέτος οι επιδιώξεις μας ήταν δυο:

1. Η συνάφεια της λογοτεχνίας (μέσα από τα οικεία είδη: ποίηση, πεζογραφία, δοκίμιο) με τη θεωρία, τις άλλες τέχνες, αλλά και τον λόγο του ίδιου του δημιουργού.

2. To διαρκές ενδιαφέρον για τον αστικό χώρο και την θεματοποίηση της βίωσής του μέσω της τέχνης.

Έτσι, κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ:

Ο Κωνσταντίνος Μπούρας: επιχείρησε έναν αναστοχασμό για την σχέση μας με τα κλασικά μνημεία, το παρελθόν και τη μνημειοποίηση.

Ο Νίκος Βλαντής προσέγγισε την έννοια της δυστοπίας μέσα από τα βιβλία του "Writersland", "Λήθη" και το διαδικτυακό έργο του "Κόσμο-ρεύμα"

Ο Κωνσταντίνος Τζαμιώτης διάβασε το διήγημα "¨Ο άνδρας που έπαψε να αγαπάει τις γυναίκες" και συζήτησε με θεματικούς άξονες τη μετανάστευση, τις κλειστές κοινωνίες και την αίσθηση του κοινωνικού ελέγχου που μας περιβάλλει.

Ο Γιώργος Δρίβας με την ταινία του Empirical Data επιχείρησε ένα σχόλιο πάνω στα ίδια ζητήματα αλλά με τρόπο εργαστηριακό/παραδειγματικό και μια αφήγηση αφαιρετική τόσο σε επίπεδο νοηματικό όσο και αισθητικό.

Η Zoe Skoulding παρουσίασε μια περφόρμανς από το βιβλίο της Remains of a Future City το οποίο αφηγείται την οικοδόμηση μιας πόλης ως βιωμένη καταστροφή

Ο Βασίλης Αμανατίδης παρουσίασε μια περφόρμανς βασισμένη στο υπο-έκδοση βιβλίο του «7-ποίηση για videogames» υποδεικνύοντας μια μεταφορά για το υποκείμενο μέσω της ύπαρξης ενός ψηφιακού πλάσματος εγκλωβισμένου στην δυνητικότητα του κυβερνοχώρου.

O Κωνσταντίνος Ματσούκας επιχείρησε μια διερεύνηση της σωματικότητας επικεντρώνοντας την προσοχή του στην αμφίδρομη σχέση ανάμεσα στην νοηματοδότηση του συναισθήματος και στην αποτύπωσή του ως δεδομένο της φυσιολογίας και της νόησης.

Οι Zoe Skoulding, Julia Fiedorczuk, Sanna Karlstrom, Alan Holmes και Κατερίνα Ηλιοπούλου, στο πλαίσιο του ψυχογεωγραφικού project Μetropoetica, παρουσίασαν το έργο «Ουτοπική Αθήνα» που πραγματοποίησαν στην Αθήνα ως φιλοξενούμενες του Φεστιβάλ (συνδυάζοντας βίντεο, συνεντεύξεις και ποίηση) εξερευνώντας την αίσθηση που είχαν από την πρώτη τους επίσκεψη στην Αθήνα ως βιωμένη/επιθυμητή Πλατωνική Πολιτεία.

Η Sanna Karlstrom διάβασε με τη βοήθεια του Κωνσταντίνου Ματσούκα από το βιβλίο της “Architect” στο οποίο ο χώρος εσωτερικεύεται ως διάσταση του ψυχικού περιβάλλοντος.

Ο Αποστόλης Αρτινός παρουσίασε ένα κείμενο ειδικά γραμμένο για το DaseinFest με τίτλο: «Η τοπογραφία του άλλου», διερευνώντας (μέσω του Χάιντεγκερ, του Λακάν, αλλά και με αναφορές στη φαινομενολογία των Χούσσερλ και Μερλώ-Ποντύ) το εύθραυστο ίχνος του τόπου μέσα από τις αδύναμες αλλά και αδύνατες εγγραφές του, εντοπίζοντας ταυτόχρονα το ανεντόπιστο του Πραγματικού στην αδιαφάνεια της επιθυμίας.

Alan Holmes δημιούργησε ειδικά για το υπόγειο του Dasein το έργο «The Fleeting City». Μια εγκατάσταση ήχου που συνδυάζει με τυχαίο τρόπο ηχογραφήσεις από αστικά περιβάλλοντα, δημιουργώντας ένα απρόσμενο ηχητικό τοπίο.

Ο Κώστας Χριστόπουλος παρουσίασε ένα κείμενο ειδικά γραμμένο για το φεστιβάλ. με τίτλο: «Γραφές του άναστρου στις εικαστικές τέχνες», διερευνώντας (μέσω της έννοιας της "διατόπισης") μια διαδρομή μέσα από επιλεγμένα εικαστικά έργα, στα οποία γίνεται εμφανής η εγκατάλειψη της θρησκευτικής αναφοράς του κόσμου. Μια εγκατάλειψη που αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο τα έργα πλέον παράγονται και γίνονται κατανοητά.

Η Βασιλική Γεροκώστα δημιούργησε ειδικά για τις ανάγκες των αναγνώσεων ένα video-loop βασισμένο στην πρόσφατη προσωπική της έκθεση viewmaster. Επίσης συνεργάστηκε στο έργο το έργο «Ουτοπική Αθήνα» του Metropoetica Project.

Επίσης, οι Julia Fiedorczuk, Σπύρος Παλούκης, Δήμητρα Κωτούλα, Χάρης Βλαβιανός, Τζούλια Γκανάσου και Γιώργος Χαντζής παρουσίασαν δημοσιευμένη και αδημοσίευτη δουλειά τους. 

Με ευχαριστίες προς όλους 
Οι διοργανωτές
Χ. Χρυσόπουλος, Α. Γούναρης, A. Buchler